Trening under svangerskap

Som sertifisert MammaMage trener brenner jeg ekstra for trening under og etter svangerskap.

Etter oppstarten av Allsidig trening er det flere gravide som har tatt kontakt og ønsker veiledning rundt trening under svangerskapet.

Det å få lov å følge en gravid kvinne og hennes graviditet er kjempespennende. Jeg blir like fascinert og forundret over kroppen og den utrolige forvandlingen som skjer i magen. Fosteret som går fra en liten mikroskopisk celle til en fullvokst perfekt liten baby; på kun 9 måneder! Bare det er uvirkelig, men tenk også på hvordan kroppen tilpasser seg og gjør plass til den lille skapningen som er inni der. Muskler blir strekt og tøyd, organer må pent flytte seg og gjøre plass til babyen. Alt dette skjer uten at vi trenger å tenke på det.

 

Det er ingen svangerskap som er like. For noen går det knirkefritt uten plager, mens ande sliter med både halsbrann, sure oppstøt og kvalme. For ikke å snakke om bekken og/eller rygg relaterte plager. Noen merker det fra første stund, hos andre kan det komme snikende. Noen har mer, noen har mindre.

Den positive effekten av trening er mange; også trening under svangerskapet. For å nevne noen kan aktivitet hos gravide føre til økt velvære, mindre vektøkning og at man blir mindre trøtte. Fysisk aktive gravide plages sjeldnere av stress, angst, depresjon og søvnforstyrrelser. Det er påvist(1) at kvinner som har trent under svangerskapet ikke opplever ekstra komplikasjoner under og rett etter fødselen som følge av dette. Det er også data som tyder på at regelmessig fysisk aktivitet under svangerskapet gir kortere fødsler og reduserer risikoen for komplikasjoner under fødselen.

Hver kvinne er unik, og det bør gjøres en individuell vurdering med tanke på form, type fysisk aktivitet, intensitet, varighet og frekvens. Målet bør være å opprettholde den fysiske formen under svangerskapet, ikke å streve etter prestasjoner.

Er du gravid og har spørsmål rundt trening gjennom svangerskapet? Da er det bare å sende meg en mail til post@allsidigtrening.no

#skapdegengodhverdag også når du er gravid♥

 

Referanser

  1. https://helsedirektoratet.no/Documents/Publikasjonsvedlegg/IS-1592-aktivitetshandboken-kapittel-11-graviditet.pdf