Trening etter fødsel – del 2

I del 1 av trening etter fødsel skrev jeg om når man kan begynne å trene etter et svangerskap og en fødsel. Konklusjonen var; DET KOMMER AN PÅ. Det kommer an på hvordan du har hatt det under graviditeten, hvordan fødselen var og hvordan tiden i etterkant er. Det er selvfølgelig også viktig å rådføre seg med lege og følge anbefalingene fra dem! Men det kommer også an på hvordan du har det nå.

Jeg kan hjelpe deg med et par spørsmål du kan stille deg selv før du begynner å trene;

  • Er du klar?
  • Er det realistisk?

Er svaret nei på disse, kan du spørre deg selv, hvorfor. Er det noen vondter eller plager å ta hensyn til? Kan det kanskje bli for mye stress om du begynner nå?

Er svaret ja..

Leder det til neste spørsmål; Hvordan begynne? Det er mye som har skjedd med kroppen under et svangerskap og etter en fødsel. Magen har vært stor, du har gått litt annerledes i noen måneder med ganske mange kilo ekstra. Magemusklene har vært strekt ut og presset til siden. Etter en vaginalfødsel har bekkenbunns-muskulaturen fått kjørt seg skikkelig. Søvnen har kanskje også vært fraværende den siste tiden i svangerskapet og tiden etter fødsel.

På dette spørsmålet er svaret like «kjedelig» som; det kommer an på. Hvordan du skal begynne opptreningen igjen er helt individuelt. Det kommer an på hva har du gjort før og under svangerskapet. Hvordan svangerskapet og fødselen var og hvordan kroppen er nå?

Kontroll

Kontroll er et stikkord jeg bruker både med gravide, nybakte mødre så vel med kunder som har trent i mange år, eller begynner å trene uten å ha vært gravid. Med kontroll mener jeg om du har kontroll på kroppen din, i posisjonen du skal jobbe i og med selve utførelsen du skal gjøre. Har du kontroll gjennom alle repetisjonene, hele distansen eller tiden du skal være der?

Styrke – bevegelsestrening

Kommer du til meg for å begynne med trening etter en fødsel, starter jeg som regel alltid med å hjelpe deg med å få en god forståelse av kontroll. Innenfra og ut. Etter fødselen anbefaler jeg også å begynne med bekkenbunns- og dyp magetrening så fort som mulig. Her du ikke født ennå; begynn nå – jo før, jo bedre. Deretter fortsetter vi med de letteste øvelsene som aktiverer de musklene du ønsker å bli sterkere i. Vi øker gradvis med repetisjoner og motstand. Noen ganger går det fort frem til neste øvelse, mens andre ganger må man kanskje jobbe litt annerledes.

 

Løping 

Ønsker du å begynne med løping er prinsippet samme. Har du kontroll stående rett opp og ned? Har du kontroll i bevegelsen av bein, kontroll når du går den distansen du skal gjennomføre og til slutt, gradvis jobber mot den distansen – den tiden du ønsker å jobbe.

Søk hjelp

Vi lever i en tid hvor tilgang til informasjon er kun noen tastetrykk unna. Det er så mange flotte mammaer, treningsentusiaster og profesjonelle trenere som legger ut mye god og nyttig informasjon du kan la deg bli inspirert av – Bruk det, og gjør det om til ditt eget, men husk å ta hensyn og utgangspunkt i deg selv og hvordan din kropp er. Er du i tvil, søk hjelp.

Lykke til<3